Succesvolle agrotoeristische pilot bij Fruitboerderij

Succesvolle agrotoeristische pilot bij Fruitboerderij

Op zaterdag 8 augustus 2020 heeft er vanuit Platform Agrotoerisme een succesvolle agrotoeristische pilot plaatsgevonden bij Fruitboerderij. Zo’n 500 bezoekers kwamen op deze zomerse dag mirabellen plukken in Baarlo. Bezoekers van Amersfoort tot Maastricht, maar ook expats uit Eindhoven bezochten de plukdag. Er is voor ettelijke duizend kilo afgerekend.


Overschot aan mirabellen
Mirabellen zijn een soort pruimen en worden normaliter verwerkt in luxere gerechten voor bijvoorbeeld cruiseschepen. Doordat deze afzet in verband met corona is ingestort, kampt Fruitboerderij met een overschot. In samenwerking met Platform Agrotoerisme is het idee van een plukdag ontstaan en in een mum van tijd tot realisatie gebracht. Zo is er via www.plukjefruit.nl een website gerealiseerd en is er een persbericht verstuurd, dat door o.a. LLTB, 1Limburg, Omroep Peel & Maas, alsmede enkele leden binnen Platform Agrotoerisme is verspreid.

Succes door samenwerking
De plukdag werd een groot succes. Al om 8 uur ’s ochtends stonden de eerste bezoekers uit Amersfoort klaar om voor twee euro per kilo gele pruimen te komen plukken. In totaal bezochten ongeveer 500 bezoekers de boomgaard in Baarlo. Zodoende werden er enkele duizenden kilo’s afgerekend. Door de samenwerking met partners binnen het Platform Agrotoerisme, maar ook met lokale partners als Chateau de Raay, Vakantiepark De Berckt en Vakantiepark Leukermeer kon het maximale uit de plukdag gehaald worden.

Vervolg plukdag
Door de vele positieve reacties en de media-aandacht van o.a. De Limburger en L1 is er vraag naar een vervolg op de plukdag. Om die reden zijn ook op woensdag 12 augustus en daarna op afspraak bezoekers welkom om langs te komen en de mirabellen te plukken. Het overschot van 20.000 kilogram mirabellen is immers nog niet volledig geplukt.

Agrotoeristische pilots binnen Platform Agrotoerisme
Middels agrotoeristische pilots als de plukdag bij Fruitboerderij wil Platform Agrotoerisme ook in praktijk de potentie van deze sector aantonen. Gedurende de zomer van 2019 heeft het innovatiebureau Bluehub reeds onderzoek gedaan naar de potentie van agrotoerisme als groeisegment voor de vrijetijdseconomie Noord-Limburg. Het enorme potentieel, dat uit deskresearch en de meer dan 25 interviews met ondernemers is gebleken, wordt nu ook in praktijk zichtbaar. Zo kan Noord-Limburg meer en meer gepositioneerd worden als dé agrotoeristsiche topbestemming.