Kwekerij Knippenberg-Eijkenboom

Kwekerij Knippenberg-Eijkenboom

Duurzaam ondernemen in een kwekerij… Maak kennis met kwekerij Knippenberg-Eijkenboom

Zelf jaarrond hangpotten kweken en deze ook zelf aan de man brengen en versturen naar consumenten door heel het land, dat doet eigenlijk helemaal niemand. Nu heeft plantenkwekerij Knippenberg &Eijkenboom uit het Limburgse Sint Odiliënberg die hangpotten al jaren, maar om deze ook, voorzien van een handgeschreven kaartje en een unieke doos weer terug te sturen en tot aan de voordeur te brengen, moest er nog e.e.a. gebeuren. Dat e.e.a. is nu voor elkaar en sinds afgelopen jaar is Tophangpotten.nl een feit.

 

'Zo wil ik niet werken'

Toen een jaar of wat geleden Richard Cox in het bedrijf kwam, was dat als het ware het laatste duwtje in de rug om het idee voor Tophangpotten.nl, dat Ruud naar eigen zeggen al jaren in het hoofd had, bij de horens te vatten. Ruud heeft in het verleden zelf bij zo’n beetje alle schakels in de groene keten gewerkt. Hij wist daarom vooral wat hij niet wilde. ‘In de online verkoop maken partijen als Topbloemen en Fleurop de dienst uit, terwijl de kleine kweker en lokale bloemist nauwelijks nog een boterham kan verdienen’, weet Ruud. ‘Zo wil ik niet werken.’

 

Creatieve duizendpoot

Het moest kortom uitkunnen met een klein team, een persoonlijke benadering, een band met de klant en zowel een redelijke kostprijs als een redelijke marge. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat dit met Tophangpotten.nl naar eigen zeggen toch gaat, heeft, naast de ondernemersgeest van Ruud, een aantal factoren.

Richard is een creatieve en ook commerciële duizendpoot die projecten als de aanleg van zonnepanelen of het creëren, laten maken, versturen en zelfs weer inzamelen van eigen verpakkingsdozen initieert en op de rails zet. Het online gebeuren heeft men zich de afgelopen jaren eigen gemaakt, de energievraag is eveneens door externe factoren sterk beperkt en verduurzaamt.

 

Tot slot, zo willen beide heren graag benoemen, is de samenwerking met de potgrondleverancier Primasta uit Asten die eveneens zonder gas werkt en met de leverancier van de potten Van Krimpen, die gebruikte potten ophaalt en recyclet, een belangrijke hulp en inspiratiebron geweest in het opzetten van deze nieuwe tak van sport.

Naast de hangpotten bestaat het assortiment van Knippenberg & Eijkenboom uit een grote verscheidenheid tuinplanten. Ongeveer de helft van het bedrijf – de kas meet zo’n 1.5. ha – is open voor het publiek en ingericht als tuincentrum. Hier kan de consument een groot assortiment aan planten, potten en potgrond kopen. Sinds kort wordt er alleen nog maar met de seizoenen mee geteeld, dus zonder een beetje stoken in het voorjaar om eerder aan de markt te zijn. Van de nood is een deugd gemaakt door überhaupt de gasleiding af te sluiten en de elektra wordt sinds kort geleverd door zonnepanelen. ‘Op die manier hopen we naar de toekomst toe de regio van kwalitatief sterke en betaalbare planten, en natuurlijk vooral hangpotten, te kunnen blijven voorzien.’

Ga naar de website

Logo Kwekerij Knippenberg-Eijkenboom.PNG
Logo Tophangpotten.nl.png

Kwekerij Knippenberg-Eijkenboom
Reutjesweg 49A6077 NA Sint Odiliënberg