Ontdek de streek Venray

Limburg, de meest bourgondische streek van Nederland. Bekend om haar heerlijke bourgondische smaken en levensstijl.  Niet zo gek dus dat je hier volop keuze hebt uit bijzondere, smaakvolle, gezonde streekgerechten en -producten! Tijdens de streekweken van 15 oktober tot en met 6 november serveerde Venlose chefs de lekkerste maaltijden met deze lokale producten in hun restaurants. Maar ook na de streekweken kun je thuis de lekkerste lokale gerechten serveren, met behulp van de ‘Ontdek de streek’ route langs boeren en boerderijwinkels. 

Deze 44 kilometer lange route door de prachtige omgeving van Venray brengt niets dan lekkers! Stop bij de verschillende agrarische ondernemers, waar je zelf de lekkerste streekproducten kunt verzamelen. Zorg dus dat je goede fietstassen bij je hebt voor onderweg!

Route

Volg de knooppunten: 89 > 96 > 97 > 99 > 19 > 21 > 22 > 23 > 64 > 16 > 51 > 80 > 50 > 05 > 04 > 63 > 41 > 62 > 61 > 02 > 01 > 89 > 96

 

Op de route

  • Slagerij Edelbrons
  • Fruitbedrijf 't Volen
  • Oma's kip
  • Houbesteyn Varkens
  • Eitje van de boerin

Ontdek de streekroute

Download

Slagerij Edelbrons

We starten de route bij Slagerij Edelbrons, gelegen tussen knooppunt 89 en 96. Zij zijn één van de deelnemers van de streekweken. Maar wat maakt deze slagerij nou zo bijzonder? Op deze locatie leeft ‘Het Peelvarken’. Deze worden geslacht in de ambachtelijke slachterij   van Joost Truijen, eigenaar van Edelbrons, en verwerkt tot een lekker stukje vlees of vleeswaren. De filosofie: puur en ambachtelijk vlees. 

Kooktip! Antipasti uit de Peel. Of Joost zijn eigen favoriet, Pancetta. Wikkel het om witvis, vlees of groenten en zet zo een fantastische maaltijd op tafel!

Streekweken Edelbrons.png
t volen.jpg

Fruitbedrijf 't Volen

Vanaf knooppunt 99 wordt de richting ingezet naar knooppunt 19. Maar onderweg bevind zich de boerderijwinkel ’t Volen. Zodra je de T-splitsing bereikt (Heidseweg), neem dan de weg naar rechts. Aan de Ysselsteynseweg bevindt zich de ingang van ’t Volen, te herkennen aan de uithangende vlag en een gezellige picknicktafel. In de winkel zijn verschillende soorten appels en peren te koop, net zoals pruimen en blauwe bessen. Deze zijn niet alleen vers verkrijgbaar, maar ook bewerkt in jam bijvoorbeeld. Naast hun eigen geproduceerde fruit, verkopen ze ook andere streek producten bij collega-telers. De keuze is reuze en deze boerderijwinkel is zeker een bezoekje waard! 

Oma's kip

Tussen knooppunt 50 en 05 ligt een kakelende stop, namelijk Oma’s kip. In het dorp Castenray, vlakbij de Matthiaskerk, doorkruis je de Horsterweg. Neem de afslag links naar de Horsterweg, in plaats van rechtdoor de route te volgen, en daar ligt op nummer 39D een prachtig pluimveebedrijf. Hier koop je het lekkerste, verste kippenvlees uit de streek!

Kooktip! Wist je dat je met bier een heerlijk kippetje klaar kan maken? Bestrooi de kip met kipkruiden en leg deze een nachtje in de koelkast. Neem een blik bier en drink deze half leeg. Vervolgens doe je wat verse kruiden en knoflook in het blik en schuif de kip met de buikholte over het blik. Braad deze lekker op de barbecue of in de oven tot de kerntemperatuur 80 graden celcius is. Na ruim een uur is de kip klaar! Smullen maar!

omas kip.jpg
houbesteyn.jpg

Houbensteyn Varkens

Op de weg van knooppunt 89 naar 96 kom je langs het innovatieve varkensbedrijf Houbesteyn. Zij laten graag aan de consument zien hoe het er in de varkenshouderij aan toe gaat. Daarom hebben zij een zichtstal gerealiseerd waar het zeker de moeite waard is om een kijkje te nemen. De zichtstal bevindt zich in een mooie groene omgeving waar je kunt genieten van de natuur en de dieren. In de omgeving van de zichtstal wordt rekening gehouden met behoud van biodiversiteit, zo ligt er een prachtige vijver die omringt wordt door prachtige, fleurige beplanting. Naast de groene omgeving kunt u in de zichtstal varkens kijken en de informatieborden in de zichtstal staan vol met informatie over de moderne varkenshouderij.

Eitje van de boerin

Een stukje verder op de Ysselsteynseweg staat een échte “ei-catcher” die niet te missen is! Fiets langs het 3 meter grote ei (maak gerust een Eifie bij deze ei-catcher) en sla rechtsaf naar de ei-automaat Eitje van de Boerin. In deze ei-automaat zijn dagelijks kakelverse eieren te koop per 10, 20, 30 en 60 eieren. Daarnaast worden ook XXL-eieren per 10 aangeboden, de welbekende “dubbeldooiers”. Tijdens Kerstmis, Carnaval en Pasen kun je ook de mooiste en perfect gekookte en gekleurde eieren kopen. 

Van de regionale verkoop gaat 2 cent per ei naar het KWF Nederland. Want zoals KWF het zelf verwoordt: “Niemand meer dood aan kanker, dat wil jij toch ook?” Dus jij heerlijke, gezonde eieren en Eitje van de Boerin draagt er een gedeelte van af aan KWF. 

Breek de dag, tik een gezond en lekker eitje! 

eitje van de boerin.jpg