Ontdek de streek

Limburg, de meest bourgondische streek van Nederland. Bekend om haar heerlijke bourgondische smaken en levensstijl.  Niet zo gek dus dat je hier volop keuze hebt uit bijzondere, smaakvolle, gezonde streekgerechten en -producten! Tijdens de streekweken  van 15 oktober tot en met 6 november serveerde Venlose chefs de lekkerste maaltijden met deze lokale in hun restaurants. Maar ook na de streekweken  kun je thuis de lekkerste lokale gerechten serveren, met behulp van de ‘Ontdek de streek’ route langs boeren en boerderijwinkels. 

Deze 32 kilometer lange route door boerenlandschap, de Venlose binnenstad en omliggende dorpen brengt niets dan lekkers! Stop bij de verschillende agrarische ondernemers, waar je zelf de lekkerste streekproducten kunt verzamelen. Zorg dus dat je goede fietstassen bij je hebt voor onderweg!

Route

Volg de knooppunten: 10 > 11 > 06 > P > 43 > 41 > 40 > 83 > 81 > 84 > 96 > 95 > 39 > 97 > 07 > 10.

 

Op de route

  • Brouwerij de Klep
  • Berden agro
  • De Gerdeneer
  • Brightlands Campus Greenport Venlo
  • Zuivel van nu
  • Beej Beenders

Ontdek de streekroute

Download

Brouwerij de Klep

We starten de route bij Brouwerij de Klep, in het centrum van Venlo. Een brouwerij die zich onderscheid door hun nuance en finesse. Ze onderscheiden zich door te kiezen voor lokale verbinding. Zo brouwen zij oud bier wat typisch is voor Venlo en ook een bier uit de streek van vroeger. Ze proberen bij elk bier wat ze produceren een link te leggen met de regio, zoals lokale honing of fruit uit de streek. Een voorbeeld is hun blond bier, wat geïnspireerd is op een typisch Limburgs product: asperges. Een smaakvol bier wat heerlijk is bij een aspergegerecht!

Kooktip! Stoofvlees in het Patertje Dubbel bier. Bak het vlees aan tot het bruin is, blus het af met Patertje dubbel abdij bier en het vormt een heerlijke bruine saus. Dikke frieten erbij en klaar! 

Streekweken De Klep.png
Streekweken Berden.png

Berden agro

Via een mooie route door Venlo kom je tussen knooppunt 06 en 43 hotel Maashof tegen. Als je op de rotonde bij Maashof de afslag naar de Heymansstraat neemt, kom je daar het akkerbouwbedrijf van Luc Berden tegen. Hij heeft zich gespecialiseerd in knolselderij. Een prachtig en gezond product met veel mogelijkheden. Wist je dat knolselderij van nature rijk is aan etherische oliën? Een echte gezondheidsbom dus! De knolselderij is niet op locatie te koop, maar je kunt ze bij veel supermarkten vinden, zo ook bij Jumbo Benders in Blerick. Of ontdek de knolselderij in een van de streekgerechten tijdens de streekweken.

Kooktip! Schil de knol in schijven en kook in bouillon. Bewaar het vervolgens ongeveer één week in de koelkast en bak het daarna met een beetje boter of olie in de koekenpan. 

Beleeftip! Maak een stop bij hotel Maashof en proef hun eerlijke gerechten. De Venlose gastvrijheid en het uitzicht over hun prachtige forellenvijvers maken de stop helemaal compleet

De Gerdeneer

Volg zodra je bij knooppunt 43 bent aangekomen, de weg naar knooppunt 79. Je vindt aan je linker zijde het prachtige bedrijf De Gerdeneer. Ondernemer Marcel maakt sinds 2015 cider. En dat is best uniek in Nederland. Een land waar we heel veel appels hebben, maar vanuit onze historie geen cider produceren. En daarom zet Marcel zich in om van historische appelrassen cider te maken op een ambachtelijke manier. Wil jij weten hoe Limburg smaakt? Dan moet je zeker eens cider proberen. Neem een kijkje bij de kwekerij, de ciderie en de tuinen. En vergeet de streekwinkel niet!

Kooktip! Cider past bij alles wat vet en sterk is. Kaas is de ultieme match. Maar je kunt ook varkensvlees, kip of chorizo bakken in cider. Kortom, experimenteer!

(Vervolg je route door terug te gaan naar knooppunt 43 en vanuit daar de weg te vervolgen naar knooppunt 41)

Streekweken De Gerdeneer.png
Villa Flora.jpg

Brightlands Campus Greenport Venlo

In 2012 vond de Floriade plaats in Venlo. Een prachtige wereldtuinbouwexpo die meer dan 2 miljoen bezoekers naar regio Venlo trok.

Wat nu rest is een prachtig divers wandel- en fietspark. De Floriade is nog herkenbaar aanwezig met prachtig aangelegde bloemenperken en mooie bospaden. Wijk hiervoor even van de route af of maak een stop bij de horeca gelegenheid gevestigd in de Villa Flora. 

Zuivel van nu

Vervolg je route langs de Maas en steek deze over met behulp van het veerpont tussen Grubbenvorst en Velden. Eenmaal over, kom je – net voor knooppunt 95 aan de linkerzijde - bij de volgende producent uit: Zuivel van nu. Een jong melkveebedrijf met een persoonlijk gezicht. Puur en met liefde voor hun dieren, dat geven ze door via hun zuivel. Neem een kijkje in de stal vanuit het uitkijkpunt, boek een rondleiding of koop hun verse producten kopen uit de versautomaat. 

Kooktip! Op dit moment hebben ze veel herfstige producten, zoals yoghurt met noten en stoofpeer. Of wat denk je van bramen of appel kaneel yoghurt? Hmmm… dat wordt moeilijk kiezen. 

Streekweken Zuivel van Nu.png
Beej-Benders-3-min.jpg

Beej Benders

Na genoten te hebben van een prachtige omgeving, zijn we weer terug in het centrum voor de laatste stop. Neem na knooppunt 7 op de rotonde de tweede afslag, vervolgens de eerste straat rechts en weer links. Aan de rechterzijde bevindt zich de laatste stop van de route. Mocht je nog niet alle boodschappen compleet hebben, ben je bij Beej Benders aan het juiste adres. Hier vind je een breed assortiment aan lokale en ambachtelijke producten. Koop de lekkerste producten op de foodmarkt, geniet op het Aetplein van een vers bereid gerecht of strijk neer in het restaurant. Een perfecte afsluiting van de dag.