Limburg (s)maakt je beter!

We rennen, vliegen en willen zoveel mogelijk in één dag doen. Maar wanneer was de laatste keer dat je écht tot rust bent gekomen? Dat je van je af kon kijken in de natuur, hebt genoten van verse, lokale producten en dat je een nieuwe omgeving hebt ontdekt? Back to basic, boergondisch genieten, natuur en rust, dát is wat Limburg te bieden heeft: Limburg (s)maakt je beter!

Back to basic 

Van het alledaagse leven wat in snel tempo verloopt even ontstressen en terug gaan naar je roots: het boerenleven. Genieten van de omgeving, natuur en verse (streek)producten. Nieuwe herinneringen maken in een nieuwe omgeving, ontdekken waar en hoe lokale producten worden geproduceerd en kamperen bij de boer. Dat is de beleving van Limburg.

BOERgondisch genieten 

Genieten van verse producten, direct bij de lokale boer en van lekkere, verse streekproducten in de gastvrije horeca en gastronomie van Limburg. Authentieke gerechten of juist culinair. Met ambacht gemaakt. In de binnenstad of op het platteland. Graag verwelkomen we je in onze authentieke dorpjes en bruisende binnensteden. 

Natuur en rust

Agrotoerisme is het nieuwe ontstressen, nadenken en genieten van de rust in de mooie natuur van Limburg. Van je af kunnen kijken, groen, frisse lucht. Wandelen en fietsen tussen akkers en boomgaarden. Authentieke dorpen, boerderijwinkels, natuurgebieden en de Maas. Overnachten op een boerderij, in de natuur, een farmcamp, B&B of toch liever in een vakantiepark of hotel. Allemaal een uitstekende uitvalsbasis voor ontspannen en genieten op het platteland.

Wat is agrotoerisme?

Limburg is dé agrotoeristische bestemming van Nederland. We bieden prachtige historische hoeves afgewisseld met inspirerende landschappen, boerderijwinkels en supersmakelijke streekproducten. Kortom: Noord-Limburg heeft een superdivers menu. Smaakvol, gezond en lokaal. Graag nodigen we je uit om agrotoerisme in Noord-Limburg te beleven, want: Limburg (s)maakt je beter!

Het Noord-Limburgse landschap is in de afgelopen eeuwen naast de Maas vooral gevormd door agrarische activiteiten. Niet alleen is ooit weelderige natuur vervangen door veeteelt en land- en tuinbouw, ook hebben agrarische activiteiten geleid tot dorpen en steden. Ook in de meer recente geschiedenis stonden agrariërs aan de basis van het huidige het Noord-Limburgse landschap. Zo stonden een 25-tal tuinders in 1878 aan de basis van de Venlosche Veilingsvereeniging wat weer de voorloper is van Royal Zon en Fresh Park Venlo. Opnieuw staan agrariërs aan de basis van een transitie van het Noord-Limburgse landschap.

Limburg als leidende regio voor agrotoerisme

Steeds meer agrariërs gaan agrotoeristische activiteiten exploiteren. Noord-Limburg is een van de leidende agrotoeristische regio’s in Nederland. In totaal zijn er zo’n 200 tot 250 agrotoeristische initiatieven door heel Noord-Limburg bekend. Van Fruitboerderij, Blue Berrie Hill en Museum de Locht tot Aardbeienland, Hoeve Carpe Diem en De Brem Holsteins. Daarnaast is iedereen bekend met het aspergeseizoen of met Rozendorp Lottum. Ook beschikt de regio over de beste ruiterpaden van Nederland.

Agrotoerisme wordt daarmee in toenemende mate een substantieel aandeel van het toeristisch aanbod van Noord-Limburg. Voor recreatie- en horecaondernemers wordt het steeds interessanter om hierop in te spelen. Bijvoorbeeld door gezamenlijk arrangementen te ontwikkelen, streekproducten op hun menu te zetten of andere samenwerkingsverbanden aan te gaan. Smaakparels, Beej Benders en Kasteeltuinen Arcen zijn hier goede voorbeelden van.